Yumuşak Açma Tarifi


Yumuşak Açma Tarifi

Yumuşak Açma Tarifi

Yumuşak açama yapmak için öncelikle süt,şeker ve su ılık durama getirilmelidir.Kıvam alması için un mümkünse elenerek eklenmelidir.Hamur mayalanma süreci 2 aşamada yapılır.Birinci mayalanma süresi 30 dakika ve ikinci mayalanma(tepside) 15 dakika olmak üzere toplam 45 dakika mayalanması için bekletilir.



Yumuşak Açma Tarifi Malzemeleri
İki çay bardak ılık süt,iki çay bardak ılık su,iki çay bardak sıvı yağ,bir paket yaş maya,6 tatlı kaşık şeker,bir buçuk  tatlı kaşık tuz ,aldığınca un ve iki tane yumurta kullanılır.Yumurtaların ak kısmı hamur içinde kullanılırken sar kısımları hazırlanan hamurun üzerine sürülür.
Üzeri için isteğe göre susam ve çörek otu serpiştirilir.


Yumuşak Açma Tarifi:Yumuşak Açma Nasıl Yapılır?
Nefis yumuşak açma için öncelikle süt,su ve çeker bir tencere alınıp ılık duruma gelene kadar ısıtılır.Hamurun yumuşak olmasının püf noktası da budur.Süt ,su ve şeker soğuk eklenmemelidir.Ilık karışım üzerine yaş maya eklenir.Maya diğer malzemeler ile tepkimeye gireceğinden bir miktar köpük oluşur.Bu köpük geçinceye kadar beklenmelidir.Köpürme sonrası malzemeler karıştırılmalıdır.Diğer malzemelerden sıvı yağ ve yumurtaların ak kısmı eklenir.Karışım karıştırmaya devam edilir.Tuz ilave edilir.Un az az mümkünse yardım eden bir kişi tarafından eklenir.Hamur yoğuran un miktarını az az döktürerek kontrol altına almalıdır.Karışımdan yumuşak kıvamlı hamur elde edilir.Hamurun kabarması ve maya tutması yumuşak ve lezzeti açısından önemlidir.Hamur üzeri streç film yada nemli bir bez ile kapatılarak sıcak bir ortamda bekletilir.Eskiden hamur mayasının kabarması için hamur sobaya yakın bir yerde bekletilirdi.Şimdi kaloriferler ve doğal gaz sobaları sobaları çıktı.Sizde sobaların yanında bekletebilirsiniz.Hamurun kabardığını hamurun seviyesinin iki katına çıktığında anlayabilirsiniz.Bu süre 30 dakika sürebiliyor.Hamur kabarırken siz fırın tepsisini hazırlayın.Tepsiye yağlı kağıt serin.Yağlı kağıdınız yoksa tepsiye yağ sürün.Hamurdan eliniz ile avuç içi büyüklüğünde hamur alın.Hamuru el yardımı ile silindir şeklinde yuvarlayın ve silindir hamurun uç kısımlarını birleştirin.Üzerilerine yumurtanın sar kısmını fırça yardımı ile sürün.Eğer çok kahvemsi renk isterseniz yumurta sarısı ölçüsünü arttırabilirsiniz.Ve aynı zamanda fırın süresini 5 dakika uzatabilirsiniz.Hamurları bir birine değmeyecek şekilde fırın tepsisine dizin.Tepsi içinde de 15 dakika maya tutması ve kabarması için bekletin.İsteğinize göre üzerine çörek otu ve susam serpiştirin.Fırını 10 dakika ısınmaya alın.Yüz seksen derece ayarında pişirin.Afiyet Olsun.



Yorumlar