Peynirli Börekitas Tarifi



Peynirli Börekitas

Peynirli Börekitas  Tarifi

Börekitas Musevi mutfağının kültürel yemekleri arasında yer alır.Musevi mutfağının en belirgin özelliği maya kullanılmamasıdır.Ülkemizde İstanbul ve çevresinde ağırlıklı yaşayan Museviler kültürümüze mutfak konusunda önemli katkıda bulunmuşlardır.Kaynağı Musevi mutfağına ait ıspanaklı mayasız ekmek,pırasalı ekmek ,pırasalı börek ve ıspanaklı gılik ülkemizde sevilerek tüketilmektedir.

Börekitasın Malzemeleri:Dört yemek kaşık zeytin yağı,dört yemek kaşık tereyağı,bir çay bardak su,beş dilim kaşar peyniri,bir yumurtanın sarısı ve yeterince un hamur malzemeleridir.İçine doldurmak için bostan patlıcanı içi  ve yumuşak peynir kullanılır.
Börekitasın Yapımı:Bostan patlıcanları yıkanıp kurulanır.Patlıcanların iki üç yerine bıçak yardımı ile çizik atılarak fırında pişirilir.Pişen patlıcanlar soyularak iç kısmı çıkarılır.Sıcak iç yumuşak ince doğranarak yumuşak peynir ile karıştırılır.İç harç hazırlandıktan sonra hamur yapımına geçilir.Hamur malzemelerinden tereyağı eritilir ve ılık duruma gelince zeytinyağı ile karıştırılır.Üzerine un , su  ve rende kaşar eklenerek yumuşak kıvamda hamur elde edilir.Hamurdan parçalar alınıp orta kısımları açılır.İçine patlıcanlı peynir içi eklenip dökülmeyecek şekilde kapatılır.El yardımı ile hamur yarım daire şekline dönüştürülür.Yarım daire hamurlar fırın tepsisine birbirlerine yapışmayacak şekilde dizilir.Üzerine yumurta sarısı fırça yardımı ile sürülerek yüz seksen derece ayarlı fırında pişirilir.

Yorumlar