SALAMURA HİNDİ

Malzemeler;


  • Orta boy bir hindi (4-5 kg ağırlığında)
  • 150 gr Salamura tuzu
  • 50 gr Kahverengi Şeker
  • 6 diş Sarımsak (tercihe göre az yada fazla)
  • 1adet portakal
  • 1 tatlı kaşığı Taze Kekik
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş Biberiye
  • 4 lt su
  • 100 gr Terayağ
  • 1 tatlı kaşığı Limon Kabuğu Rendesi
  • 1 çay kaşığı çekilmiş Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı iri taneli Deniz Tuzu
  • 2 adet Havuç
  • 1 sap Pırasa
  • 1 adet orta boy Kereviz
Hazırlanışı:

     Öncelikle pişirilecek olan hindi bir gün öncesinden salamura için hazırlanır.
     Salamura için, hindinin sığacağı derin bir tencere ayarlayın, hindiyi tamamen örtecek şekilde su doldurun ve suyu kaynatın.
     Sıcak suda; 1lt suya 50gr salamura tuzu ve 25gr Kahverengi şeker gelecek şekilde tuz ve şeker ekleyip eritin.
     Su soğuduğunda aroma vermesi için suya sarımsak, doğranmış portakal kabuğu, 1 çay kaşığı taze kekik ve biberiye, son olarakta hinddiyi ekleyin.
     Tencerenin kapağını kapatıp buzdolabında 12-14 saat bekletin.
     Dolaptan çıkarılan hindinin oda sıcaklığını alması için bir kaç saat bekletin.
     Oda sıcaklığındaki 100 gram tereyağına 1 çay kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ve 2 çay kaşığı iri taneli deniz tuzu, 3 diş dövülmüş sarımsak, bulursanız 1 yemek kaşığı taze adaçayı, taze tarhun otu ve istediğiniz baharat ve taze ot karışımını ekleyip elde yoğurun.
      Yoğurulan bu karışımı hindinin derisini göğüs kısmından yavaşça kaldırarak etten ayırın (yanlız deriyi yırtmamaya dikkat edin) ve her iki gögüs tarafına yayabildiğiniz kadar eşit miktarda sürün ve kalan yağ olursa derinin üzerine de sürün.
     Pişerken dağılmaması ve yanmaması için hindinin bacaklarını göğsünün üzerinde birleştirip iple bağlayın, kanatlarını da gövdenin altına alıp bağlayın.
     Derin olmayan ve fırının kendi tepsisinden daha küçük, hindiyi yerleştirdikten sonra kenarlarında 5-6 santim boşluk kalacak ölçülerde bir rosto tepsisine 1 sap pırasa, 2 havuç ve 1 orta boy kerevizi temizleyip soyduktan sonra doğrayın ve bunlarla 2 santim yükseklik oluşturup hindiyi üzerine göğsü aşağıda duracak şekilde ters çevirerek yerleştirin ve üzerini sıkıca önce yağlı kağıtla, sonra folyoyla sarıp önceden ısıtılmış fırına sürün.
      İlk 30 dakika 230 derece sıcaklıkta pişirip sonra sıcaklığı 165 dereceye düşürün. Pişme süresi 1 kilo hindi için yaklaşık 36 dakika olarak hesaplanır. Fırına sürdükten 1,5 saat sonra tepsiyi fırından çıkartın. Üzerindeki folyoyu ve yağlı kağıdı çıkartıp hindiyi göğüs tarafı yukarı gelecek şekilde düzeltin. Tepside biriken yağı üzerinde gezdirerek tekrar fırına sürün, 30 dakikada bir bu yağı kaşıkla alıp hindinin üzerinde gezdirin. toplam pişirme süresi 180-190 dakika kadardır.
     Hindi nar gibi olduktan sonra çıkarıp servis tabağına alın ve folyoyla kaplayın. Sıcak kalması için üzerine kalınca bir masa örtüsü koyun. Böylece saldığı suyu geri çekecek ve daha kolay servis yapılır hale gelecektir. Yarım saat sonra açıp masaya getirin.
     Tepsinin içinde biriken su ve sebzeleri ezerek bir süzgeçten geçirin. servis sosu olarak güzel olacaktır.

      AFİYET OLSUN...







Yorumlar